Podium

Wat is praktijkgericht onderzoek?

Onderzoek met impact

Bij praktijkgericht onderzoek van hogescholen werken lectoren op basis van vragen en problemen uit de praktijk samen met onderzoekers, studenten, docenten én mensen uit de praktijk. Het doel:  het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk en van het onderwijs.

De uitkomsten van praktijkgericht onderzoek zijn kennis en inzichten, maar ook producten en processen die direct in de praktijk te gebruiken zijn. In het onderzoek werken vaak mensen uit meerdere disciplines samen, net als in de praktijk. De basis van het onderzoek bestaat uit vragen en uitdagingen van mkb’ers en professionals. Ook werken zij mee in het onderzoek. De resultaten van het onderzoek kunnen zij direct toepassen in hun werk.

Docenten en studenten zijn ook betrokken bij het onderzoek. Door deze nauwe samenwerking met het onderwijs komen de studenten in aanraking met nieuwe kennis en inzichten. Zij kunnen goed voorbereid de arbeidsmarkt op. Het onderzoek draagt bij aan de professionalisering van docenten en aan vernieuwing van het curriculum.

Belangrijke randvoorwaarde voor praktijkgericht onderzoek is wetenschappelijke betrouwbaarheid.

Lectoren: belangrijke schakel

Lectoren voeren het onderzoek aan hogescholen uit, samen met onderzoekers, docenten en studenten. Vaak binnen een lectoraat of een kenniscentrum dat georganiseerd is rond een onderzoeksthema. Lectoren zijn de schakel tussen onderzoek en praktijk en tussen onderzoek en onderwijs. Op POdium streven we zoveel mogelijk naar het noemen van de lectoren en hun contactgegevens bij de verschillende onderzoeksthema’s. Zo kunt u eenvoudig contact opnemen.

Samenwerking tussen hogescholen, bedrijven en instellingen

Praktijkgericht onderzoek kan alleen succesvol zijn als er intensieve samenwerking plaatsvindt. Op POdium lichten we enkele verhalen van praktijkgericht onderzoek uit om u een beeld te geven van de diversiteit en de waarde. We willen u inspireren na te denken over de betekenis die het onderzoek voor u kan hebben. Het overzicht van alle onderzoeksthema’s helpt u de juiste contacten te vinden.

Lees meer over de achtergrond van praktijkgericht onderzoek op de website van de Vereniging Hogescholen.