Podium

Kennis over ‘verwaarding’ van grondstoffen versterkt regionale voedselketen

In Groningen wordt van alles verbouwd, maar dat komt niet direct op de Groningse borden terecht. Daar willen Hans Bergsma, directeur Gebiedscoöperatie, en Willem Foorthuis, lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen bij de Hanzehogeschool in Groningen, verandering in brengen door de regionale voedselketen te versterken door onderlinge samenwerking.

‘Boeren weten nu vaak niet eens waar hun melk naartoe gaat’, aldus Bergsma, die Foorthuis om hulp vroeg bij het inventariseren van het probleem en mogelijke oplossingen. De studenten van de Hanzehogeshool zochten uit waar de Grongingse grondstoffen terechtkomen. Foorthuis: ‘Levende grondstoffen, zoals varkens, worden nu door heel Europa vervoerd. De boer verkoopt ze voor 39 euro per stuk en het vlees komt via Spanje terug op de Nederlandse markt voor 508 euro. Het is eigenlijk een duurzaamheidsschandaal, we zouden hier in de regio zelf de waarde aan de grondstoffen moeten toevoegen. Die zogenaamde ‘verwaarding’ vindt nu plaats in het buitenland. Lokale bedrijven zien de mogelijkheid tot winst nu ook in en samen werken we nu aan business cases. Binnen nu en vier jaar willen we de regionale voedselketen overeind hebben.’

Luister het interview met Bergsma en Foorthuis op BNR Duurzaam terug