Podium

Gerecyclede kunststof met vezels verrassend sterk

Kunststof laat zich niet gemakkelijk recyclen. Nadeel is dat het gerecyclede materiaal kwalitatief minder sterk is dan nieuw (virgin) kunststof. Tenzij je vezels toevoegt. Zo ontstaan sterke, lichte en voordelig geproduceerde thermoplastische composieten (TPC), ontdekte Hogeschool Saxion.

“Het is lastig om de kringloop van kunststof te sluiten”, zegt Rik Voerman, onderzoeker bij Hogeschool Saxion. “Er is altijd een vermenging van verschillende soorten kunststof. Dat is waarschijnlijk de reden waarom gerecycled materiaal kwalitatief minder is dan nieuw kunststof. Bijvoorbeeld qua sterkte en stijfheid. Maar daar hebben we wat op gevonden.”

Stevige tape met glasvezels

De hogeschool zette onder leiding van lector Ferrie van Hattum met hulp van de KIEM-VANG-regeling een onderzoek op. Ook tapeproducent Comptape, additievenproducent Addcomp en enkele recyclaatleveranciers deden mee. “Samen bekeken we hoe we gerecyclede kunststof konden versterken met continu-glasvezels”, zegt Voerman. “We maakten een vezelversterkte tape. Daarmee neemt stijfheid en sterkte van kunststoffen tot meer dan een factor 10 toe.”

Zo goed als nieuw

“Technisch blijkt het goed haalbaar om de tape te maken”, zegt Voerman. “Zelfs inferieure, sterk vervuilde kunststoffen kunnen we als grondstof gebruiken. De gemaakte tape benadert de prestaties van tape met virgin kunststoffen en het materiaal is een stuk voordeliger en duurzamer.”

Kansen voor de toekomst

TPC is door de toevoeging van vezels lichter, sterker en voordeliger dan kunststof. Voerman: “Het materiaal is daarom steeds gewilder in de automobiel- en luchtvaartindustrie. Dat maakt de toepassing van TPC-recyclaat nu al zeer aantrekkelijk. In een vervolgonderzoek gaat Hogeschool Saxion dieper in op het toepassingsbereik en de technische eigenschappen van het recyclingproces.”

Lees het volledige onderzoek

 • Duurzaamheid en Energie
  Innovatie
  Maakindustrie
  Polymeren, Chemie en kunststoffen
  praktijkgericht onderzoek
  versterken innovatiekracht mkb
 • Saxion
 • Lector(en): Ferrie van Hattum
 • Provincie: Overijssel