Podium

Games voor mensen met dementie

Mensen met dementie vinden het leuk en zinvol om happy games te spelen op de iPad. Het spelen op de iPad geeft een gevoel van prestatie en draagt bij aan een positief zelfbeeld en een gevoel van verbondenheid. Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam onderzocht of mensen met dementie een positieve invloed op hun stemming en hun gedrag ervaren tijdens het spelen van zogenoemde happy games, eenvoudige computerspelletjes.

Ook de zorgverleners zijn positief en zien de happy games als goede aanvulling op het reguliere activiteitenaanbod. Belangrijk daarbij is de juiste match tussen het spel op de iPad, de touchscreen vaardigheden en de ambities en interesses van personen met dementie.

Speciale iPad cover

Voor de net geïntroduceerde iPad was in 2010 nog geen cover op de markt speciaal voor ouderen met dementie. Het per ongeluk bedienen van hardware knoppen kan tot verwarring leiden. Daarom is binnen het onderzoek een nieuwe behuizing voor de iPad ontwikkeld. Het concept van de cover is, als afstudeerproject, ontworpen door een student van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen en getest in de praktijk. Onlangs is de iPad cover op de markt verschenen.

De iPad cover is een van de concrete resultaten van het project. Daarnaast is er voor verzorgenden en mantelzorgers een instructiemodule gemaakt over het gebruik van de iPad en de spelletjes. Voor spelontwikkelaars is er een rapport over het programmeren en designen voor dementerenden.

Samenwerken

Het onderzoek is uitgevoerd binnen dagbehandelingen en kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie in drie gezondheidszorginstellingen in Rotterdam (Laurens, Aafje en Stichting Humanitas). Ook werkte de hogeschool samen met Sheffield University in Groot-Brittannië. Daar is veel kennis over het toepassen van multimedia systemen bij cliënten met dementie.

Lees meer over het onderzoek.

Zie hoe de iPad cover werkt.