Podium

Composteren of vergisten? Eerste prototype meetmethode voor gft-afval gereed

Voor de landbouw kan groenafval van particulieren en bedrijven heel interessant zijn. Maar welk materiaal is geschikt voor compost en wat kun je beter vergisten? Een laagdrempelige en betrouwbare methode om dat snel vast te stellen is er niet. Nog niet: de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werkt aan een oplossing.

Hoe kunnen stadslandbouwers circulair ondernemen? Het is een vraag waar ze bij het lectoraat Circulair Design & Business van de HvA antwoorden op zoeken. “Een deel van ons onderzoek richt zich op gft-afval”, zegt onderzoeker Kasper Lange. “Het zou mooi zijn om de kringloop te sluiten tussen bijvoorbeeld restaurants in de stad en stadslandbouwers. Het groenafval kun je inzetten voor de landbouw. En daar worden weer producten geteeld voor restaurants.”

Praktisch meetinstrument

Bij het onderzoek stuitte Lange op een praktisch probleem. “Er bestaat geen laagdrempelige methode om de waarde van groenafval te meten. Je doet het snel met de hand, maar dat is onnauwkeurig. Of je schakelt een laboratorium in. Maar dan ben je te lang bezig en is de voedingswaarde ondertussen al verminderd. We besloten daarom zelf een praktisch meetinstrument te ontwikkelen.”

pH-waarde, vocht en temperatuur

Studenten van de HvA bouwden een gebruiksvriendelijk prototype. “Dat meet de pH-waarde, het vochtgehalte en de temperatuur van het gft-afval. Goede compost moet wat minder zuur en droger zijn dan materiaal in een vergister. De temperatuur zegt iets over de biologische activiteit. Letterlijk met 1 druk op de knop zet je de sensoren en de chip in werking. Daarna lees je het resultaat uit.”

Voor landbouwers, vergisters en technologische bedrijven

De HvA wil het meetinstrument nog doorontwikkelen. “We nemen meer parameters mee zoals het sulfaat-, methaan- en CO2-gehalte. Daarmee kun je ook zien hoe duurzaam het materiaal is als je het verwerkt en wat de kwaliteit van het biogas zal zijn. Voor zowel biovergisters, landbouwers als technologische bedrijven biedt dit nieuwe perspectieven.”

Lees meer over het onderzoek naar laagdrempelige meetsystemen voor biotische reststromen.